Staż zagraniczny umożliwił uczniom nie tylko poznanie europejskiego poziomu kształcenia czy trendów i standardów UE w organizacji usług gastronomicznych ale przede wszystkim perfekcyjnej obsługi konsumenta, słynnej niemieckiej dokładności, punktualności i organizacji pracy.
Młodzież zapoznała się z perspektywami kariery zawodowej, zadaniami i wynagrodzeniem oraz zapotrzebowaniem na pracowników w dziedzinie gastronomii. Uświadomiła sobie przez to konieczność podnoszenia swoich kwalifikacji. Staż dał możliwość sprawdzenia wiedzy teoretycznej z praktyka, ukazał nowe metody nauczania praktycznego. Nasi uczniowie nabyli umiejętność pracy w innej kulturze i udoskonalili umiejętności językowe, przełamali barierę mówienia, uświadomili sobie wartość uczenia się.
Możliwość obserwowania grup młodzieży z innych krajów europejskich obecnych na stażach w Chemnitz pomogła naszym uczniom zrozumieć istotę obywatelstwa europejskiego, spotkania integracyjne rozwijały postawę ciekawości, tolerancji wobec innej kultury, zwyczajów, jak również bycia otwartym na nowości.
Uczniowie nawiązali nowe znajomości i z dużym bagażem nowych doświadczeń i umiejętności oraz wspaniałych wrażeń, z poszerzonymi horyzontami, ze zmienioną świadomością wrócili do domu.
Pobyt uczniów na stażu i ich zdobyte umiejętności zostały potwierdzone certyfikatem wydanym przez organizację goszczącą.
Po powrocie ze stażu uczniowie przygotowali relację i prezentację multimedialną z odbytego szkolenia zawodowego, a następnie zaprezentowali ją na spotkaniu poświęconym programowi Leonardo da Vinci, które odbyło się w naszej szkole w styczniu 2007r. Na spotkaniu beneficjenci zaprezentowali również swoje umiejętności kulinarne i kelnerskie, zdobyte podczas stażu. Uczniowie opowiadali o swoich wrażeniach i przeżyciach.