W projekcie "Kuchnia saksońska i perfekcyjna niemiecka obsługa konsumenta", zrealizowanym przy wsparciu Wspólnoty Europejskiej w ramach programu Leonardo da Vinci, brali udział uczniowie trzeciej i drugiej klasy Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 im. Legionów Polskich w Kozienicach. Partnerem w realizacji projektu była instytucja szkoleniowa F+U Sachsen gGmbH z Chemnitz mająca duże doświadczenie w organizacji takich przedsięwzięć, posiadająca doskonałą bazę dydaktyczną do kształcenia praktycznego oraz wspaniałą i kompetentną kadrę instruktorską. W/w instytucja zagwarantowała i wzorowo przeprowadziła od 09.10.2006 do 29.10.2006 dla pierwszej 12-osobowej grupy beneficjentów oraz od 30.10.2006 do 19.11.2006 dla drugiej 20-osobowej grupy kształcenie praktyczne w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych, zgodnie z programem nauczania w naszej szkole. Beneficjenci zostali wybrani na staż na podstawie rozmowy kwalifikacyjnej, podczas której brano pod uwagę ich zaangażowanie, zainteresowanie przyszłym zawodem oraz znajomość języka niemieckiego.