Dostosowanie usług gastronomicznych do standardów Unii Europejskiej
 
 

Celem projektu był staż zagraniczny stanowiący integralną część programu nauczania w zawodach gastronomicznych, co umożliwiło naszym uczniom poznanie europejskiego poziomu kształcenia zawodowego z wykorzystaniem nowych technologii informatycznych     i komunikacyjnych, uzyskanie przez beneficjentów „edukacyjnego paszportu europejskiego” (Europass Mobilność). Staż zagraniczny umożliwił uczniom poznanie sztuki kulinarnej Niemiec, landu Saksonii, nowych trendów w usługach gastronomicznych, organizacji struktury niemieckich zakładów gastronomicznych. Dodatkowym atutem realizacji tego projektu było doskonalenie umiejętności językowych, co przyczyniło się do zmniejszenia bariery językowej, kulturowej, do samodzielności w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami, do integracji z młodzieżą niemiecką, węgierską, litewską i czeską. Staż zagraniczny nauczył młodzież bycia otwartym na nowości, bycia tolerancyjnym wobec innej kultury, nauczył samodzielności uczenia się, podkreślił jego wartość oraz rozwinął w uczniach świadomość proeuropejską.

 

Cele projektu